Brokkoli & Szelén méregtelenítő komplex

brokkoli a máriatövis és a szelén segítik a máj működését, jelentősen növelik az ún. 2-es fázisú méregtelenítő enzimek koncentrációját, köztük a glutationét, amely szervezetünk egyik legfontosabb saját antioxidánsa. A glutation semlegesíti és hatástalanítja a gyógyszerek, a vegyi szennyező anyagok és az alkohol kártékony hatását [3,4]. Ezek az enzimek hatékonyan segítenek megszabadulni a mérgező anyagoktól, és semlegesítik a szabadgyököket, így védenek meg a sokféle ráktól [5-14].
A brokkoli tartalmaz egy Szulforafán (Sulforaphane) nevű molekulát, amelyről az elmúlt évtizedben mutatták ki, hogy a rák megelőzésére szolgáló nagyon erős tulajdonságokkal bír. A mell-, gyomor, tüdő, vastagbél és prosztata rák gyakorisága csökken sulphoraphane bevitellel [5-14]. A rák megelőzésén kívül, ez a vegyület gátolja is a daganat növekedését, megöli rákos sejteket és javítja a betegek túlélési esélyeit.

A hatóanyagok élettani hatásai:

  a brokkoli és a keresztesvirágúak - daganat legelőzés
 • A Szulforafán [5-11] és az Apigenin [12-14] megtalálható a brokkoliban és más keresztes virágú zöldségekben, úgy mint a zeller, karfiol, káposzta, kelkáposzta, kelbimbó stb. Védenek a maradandó sejtkárosodástól, a sejtmembrán pusztulásától és ezáltal DNS megváltozásától (mutációjától). Ezek a jelentős celluláris változások növelik a rák kockázatát [5-14].
 • A rák megelőzésén kívül, a Szulforafán és az Apigenin gátolják is a daganat növekedését, megölik rákos sejteket és javítja a rákos betegek túlélési esélyeit [5-14].
 • A Szulforafán jelentősen növeli az ún. 2-es fázisú méregtelenítő enzimek koncentrációját, köztük a glutationét, amely szervezetünk egyik legfontosabb saját antioxidánsa [3,4].
 • A 2-es fázisú enzimek kritikus szerepet töltenek be azáltal, hogy veszélyes anyagokat, DNS láncmint pl. mérgek, hormonok, ösztrogén-típusú rákkeltő környezeti szennyezők (pl.festékek, vegyi anyagok) ártalmatlan anyagokká alakítanak, amelyeket utána a szervezet képes kiüríteni [12,13,14].
 • A kutatások azt jelzik, hogy a brokkoli előnyös tulajdonságait lehet fokozni, ha a szelén is része az étrendnek [18].
 • A hatóanyagok az immunrendszer egészséges működéséhez is hozzájárulnak, harcolnak a kórokozókkal és a ráksejtekkel szemben. Az ellenálló képességet serkentik [19].
 • máriatövis - májvédelem
 • A máriatövisnek köszönhetően az elöregedett, elhalt májsejtek helyett egészséges, új sejtek jönnek létre [20,21].
 • A máriatövis segíti a májbetegségek: a vírusos májgyulladás (hepatitis) és a májzsugor (cirrózis) gyógyulását [23].
 • Nagy szolgálatára lehet az alkoholisták vagy az alkoholos májkárosodásból felépülők májának, hiszen a máj által termelt glutationt az alkohol mind felemészti [22] (ezért a túlzott alkohol fogyasztás fokozott rákveszélyt is jelent).
 • Rákos betegeknél csökkenti a kemoterápiás kezelés következtében bekövetkező májkárosodás lehetőségét, sőt a felépülést is gyorsítja azáltal, hogy segíti a szervezetben felgyülemlett méreganyagok kiürülését [20,21].
 • A máriatövis jótékony hatású az endometriosis (a női meddőség egyik oka) kezelésében is, mert segíti a májban az ösztrogén lebontását [24].
 • A máriatövis hasznos az epekő kialakulásának megelőzésében és kezelésében, mert serkenti a koleszterinben gazdag emésztőnedvnek, az epének az áramlását [25,26].
 • orvosi kontrol
 • Napi 200mcg szelén adagolásával 65%-al csökkent a prosztatarák, 58%-al a vastagbél- és végbélrák, 46%-al a tüdőrák és 39%-al az egyéb rák okozta halálozást a Cornell University és a University of Arisona 5 évig tartó vizsgálata szerint [30].
 • Más vizsgálatokban a szelén szintén hatásosnak bizonyult a petefészek-, a méhnyak-, a végbél-, a húgyhólyag-, a nyelőcső-, a hasnyálmirigy- és a májrák illetve a leukémia ellen is [31-37].
 • Nagy számú rákos beteg vizsgálata után megállapították, hogy akiknek szervezetében kevesebb szelén van jelen, azoknál sokkal gyakoribb a rosszindulatú daganatok kifejlődése, illetve a kezelések után nagyobb valószínűséggel újultak ki a daganatos sejtdaganatok, az áttétek nagyobb számban fordultak elő [38,39].
 • Magyarországon bizonyos területeken az ivóvízben kevés a szelén, itt kimutatták, általános a szelénhiány. Ezzel is magyarázzák, hogy hazánkban nagyobb a rák és a szívbetegségek gyakorisága.
 • A szelén megakadályozza az artériás lerakódásokat ,és biztosítja a zavartalan véráramlást. Segíti az egészséges szívet és érrendszert, azáltal hogy megakadályozza a vérrögképződést, és növeli a HDL ("jó") koleszterin arányát a vérben [27].
 • A szelén csökkenti a szívinfarktus és a szélütés kockázatát is. Jótékony hatása a dohányosok számára előnyös [27].
 • A szelén segíti a pajzsmirigy működését. A pajzsmirigy T3,T4 hormonok előállításában segédkezik (ebben a folyamatban a másik kritikusan fontos komponens a jód) [28,29].
brokkoli termék - összetevők
Termékfejlesztés: A YiYa alkotói a termékeket folyamatosan tökéletesítik. A YiYa Brokkoli & Szelén termék következő generációja a Szulforafán hatóanyagtartalmú brokkoli csíra kivonat mellett, Apigenin tartalmú zellermag kivonatot, és megnövelt mennyiségű máriatövis kivonatot fog tartalmazni. A Szulforafán és az Apigenin napjaink legkorszerűbb, legaktívabban kutatott fitovegyületei, a Silymarin (máriatövis) és a szelén hatóanyagokkal szinergikusan együtt dolgoznak a szervezet immunitásának fenntartásán, és a belső antioxidáns védelmi rendszerének megerősítésén (a SOD, Glutation és Kataláz enzimek termelésének fokozása által).
Forrás: yiya.hu